Fra sprit og urter til London Dry Gin

I dette afsnit kan du læse om, hvordan jeg fremstiller mine gins

Botanicals

Jeg bruger kun første klasses botanicals og som regel i så små stykker som muligt. De fleste kommer igennem blenderen før brug for at få så meget smag som muligt. Det er meget almindeligt at anvende standard gin botanicals fra rundt omkring i verden og tilføje nogle lokale botanicals. I min HØJER GIN har jeg tilsat solbær, hyldeblomst og hindbær fra min have. I min HØJER GIN BASIC og i HØJER GIN NAVY BLUE har jeg tilsat friske og meget modne Clara Frijs pærer fra min gavl.

Jeg anvender et mix af friske, frosne og tørrede botanicals.

Nøjagtige målinger hjælper til med at lave den samme gin hver gang.

Macerering

De fleste botanicals macererer i en opløsning af sprit og vand i et par dage for at væsken kan optage smag og duft fra de tilsatte botanicals. Nøjagtig som en the, der trækker.

Destillering

Lige inden destillering bliver udvalgte botanicals tilsat kolonnen eller kurven. Det er normalt citrusskaller, men alt er muligt. Botanicals i kolonnen bliver ikke kogt, som hvis de var i potten, men kun dampede.

Jeg har fyldt min kolonne op med kobberpuder for at få så meget kobberkontakt som muligt til mit destillat.

Destillatet, der kommer ud, er omkring 80% på de små destilleringsapparater, jeg har.

Måling af alkoholprocent

Når hele destillatet er færdigt, skal alkoholprocenten måles.

Dette gøres med et flydealkometer, der passer til den procent, man vil måle.

Her er det vigtigt at tage højde for, at alkometre kun viser rigtigt ved 20°C. Er temperaturen på væsken ikke 20°C, skal aflæsningen korrigeres.


Det kan lade sig gøre at måle alkoholprocenten relativt simpelt med flydevægte, da massefylden af vand og alkohol er forskellig. 1 liter vand vejer 1000g, mens 1 liter 100% alkohol vejer 789g ved 20°C og 1 atmosfære tryk. 

Nedvanding

Når man har fundet alkoholprocenten på sit destillat, skal man tilsætte vand til den procent, man ønsker.

Har man så nogenlunde kalkfrit vand i hanen, kan man anvende dette. Vores vand er desværre meget kalkholdigt, så jeg anvender 69N gletsjervand fra Eyjafjallajökull gletsjeren.

Når man nedvander er det vigtigt, at temperaturen på destillat og vand er den samme. Hvis vandet er meget koldt bliver den færdige gin uigennemsigtig, når alkoholindholdet kommer under ca. 46 % ABV.

Når man blander alkohol og vand stiger den samlede temperatur. Dette skal man også tage højde for i sine målinger.

Flasker

Der er rigtig mange flasker på markedet. Jeg har valgt at købe mine Aventura flasker hos flaschenland.de , da de kan levere i de mængder, jeg har behov for. Ud over at det er en pæn og enkel flaske, er det desuden muligt at få den i forskellige størrelser.

Før flaskerne fyldes, bliver de vaskede, tørrede og skyllede med 96% alkohol.

Efter fyldning, bliver de forseglede og får etiketter på.